Reklamlar

Amerika’ya nasil gidilir ?

Bu yazida ; Amerika’ya nasil gidilir? Gidis icin hangi yollar izlenir? Surec nasil isler ve maliyeti nedir? sorularina cevaplar veriyor olacagim.

Once ki yazim olan Neden yurt disi ? yi okuduysaniz ve karar verme asamasindaysaniz bu yazida bulacaginiz cevaplar tam size gore..

Amerika pek cok acidan kisa yada uzun donem yasamak icin cazip bir ulke. Gidis yontemleri de Avrupa ulkelerine nazaran daha kolay ve hizli isliyor. Sayet Ingilizcenizi gelistirmek, kariyerinizde ilerlemek, degisik kulturleri deneyimlemek ve hatta yerlesmek istiyorsaniz tam size gore diyebilirim.

1.Basvurulabilecek vize cesitleri ?

  • Work and Travel “J1” kisa donem : Hali hazirda universite ogrencisiyseniz, yaz tatilinizi kisisel gelisiminiz acisindan faydali gecirmek istiyorsaniz bu vize turu size uygun. Turkiye’de yada direk Amerika’da faliyet gosteren acentalar araciligi ile bu vize turune basvurabilirsiniz. Bu acentalar (Turkiye’de daha yuksek) ucretler karsiliginda sizlere gerek is bulmaniz, gerek evrak islerinin takibi, gerekte gidisinizin ve kalacak yerinizin organize edilmesi konularinda yardimci olacaklar. Soz konusu ucretler ilk etapta kulaga fazla gelsede, Amerika’da gecireceginiz 3-4 ayin sonunda harcadiginiz paradan daha fazlasi ile Turkiye’ye donmeniz cok olasi.Kisa donemli gittiginiz goz onunde bulundurularak cokta vasifli islerde calismayacaginiz, stajyer statusunde olacaginiz bir gercek yine de ozellikle Turizm sektorunde ( servis, bar elemani, mutfak vb.) size yetecek miktarda ucret alacaginizdan supheniz olmasin. Yaz tatiliniz baslamadan en az 3 ay oncesinden acenta ile anlasmis, is bakmaya baslamis olmanizi tavsiye ederim.
  • Internship “J1” uzun donem : Universiteyi bitirdiniz, hic is deneyiminiz yok yada is deneyimleriniz var ama henuz 30 yasini doldurmadiniz. ( Lise mezunu fakat en az 5 yillik is deneyimine sahip olmanizda yeterli) work and travel’dan ziyade daha uzun soluklu bir macera arayisi icindesiniz hatta sonrasinda yerlesmeyi bile dusunuyorsunuz.. Oyleyse bu vize turu size gore. Yine work and travel’da oldugu gibi bu vize icinde onayli acentalarin yardimini almak zorundasiniz zira size sponsor olupta garantorlugunuzu yapacak olan kuruluslar bunlar.. Bu asamada Turkiye’de ki acentalarin sadece size on ayak olup Amerika’da ki acentaya ulasmanizi saglayacak ve evrak islerinizin Turkiye etabini takip edecek olmalarini soylemekte fayda var. Dolayisiyla Amerika’da ki acentalara direk ulasarak ve evrak takibini kendiniz yaparak vize maliyetini dusurmek mumkun.. Bu sekilde maliyet yariya kadar dusurulebilir. Tercihinizi o yonde yaparsaniz Ingilizce seviyenizin daha yuksek olmasi gerekliligi de bir gercek. Turkiye’de ki acentayla anlasmanizi yaptiginiz andan itibaren oncelikli olarak size Amerika’da bulunan acentalarla mulakat ayarlamalarini bekliyorsunuz. Bu mulakatlar gerek telefon gerek skype araciligiyla oluyor. Kaliteli acentalar kaliteli is verenler ile calisiyor ve mulakat sirasinda sizden daha yuksek performans beklentisi icinde oluyorlar. Ingilizce seviyeniz kendinizi kurtaracak derecede ise daha dusuk kaliteli is verenlerle calisan bir acentanin mulakatini kolaylikla gececeginizden supheniz olmasin. Bu mulakatlarin bir sonu yok.. Turkiye’de ki acenta siz bir tanesini gecene kadar neredeyse haftada 1-2 mulakat ayarliyor size.. Bu mulakati gectiginiz andan itibaren Amerika’da ki acenta sizin sponsorlugunuzu ustlenmeyi kabul ediyor ve size is veren mulakatlari ayarlamaya basliyor.. Bu mulakatlar sizin tercihiniz dogrultusunda ki is kollari ve eyaletler cercevesinde oluyor. Yine ilk mulakatta oldugu gibi telefon veya skype yoluyla is vereninizle gorusuyor olumlu gecerse de  isin en zorlu kismini atlatmis oluyorsunuz.. Bu noktada gittiginizde sizi ne bekliyor, maasiniz, kalacak yeriniz vb. tum konularda muhattabiniz is  vereniniz.. Araci acentalarin vaatlerine inanmamanizi tavsiye ederim. Sonrasinda evraklarinizin hazirlanmasi ve vize mulakatinizin alinmasi ort.3-4 haftayi aliyor. Vize mulakatiniz Istanbul yada Ankarada ki Amerikan konsoloslugunda oluyor. Bu mulakata psikolojik olarak kasilmaniza gerek yok..Konsolosluga giderken giyiminize, girdiginiz andan itibaren efendi gibi hareket etmeye ,gorusme sirasinda gorevliye saygili davranmaya dikkat edin yeter.. Sizi bu mulakatta cok basit sorular bekliyor olucak. Genelde Amerika’da ki sureniz dolunca ne yapmayi planladiginiz uzerinde duruyorlar.. Bu tip sorularla karsilastiginiz da ; Amerika’ya dilinizi ve kariyerinizi gelistirmek icin gittiginiz, surenin bitiminde ulkenize donup daha iyi bir is bulmak istediginiz vb. sekilde cevaplar vermenizi siddetle tavsiye ederim.. Sakin ama sakin sure bitiminde Amerika’da kalmaya devam etmek istiyorum vb. cevaplar vermeyin.. Nitekim basvurdugunuz vize turunde “2 yil kurali” diye bir yaptirim uyguluyorlar. Bu kurala gore pasaportunuz uzerinde basilacak vizede de belirtilecegi uzere Amerika’da kalacaginiz 12+1 ayin sonunda ulkenize geri donmeniz ve tekrar Amerika’ya girebilmek icin (turist olarak bile olsa)  en az 2 yil sure gecmesi gerekiyor.. Bu kurali Amerika’da gecireceginiz sure zarfinda kaldirtmak ve kalisiniza devam etmek mumkun..Bunu yazinin ilerleyen kisimlarinda daha detayli aciklayacagim. Not : Bu vizeye sahip kisilerin esleri ve cocuklarinida yanlarinda getirme sanslari var. Yalniz es durumundan alinan vize resmi calisma izni vermez.Dolayisiyla esiniz ya kacak yollarla calisabilir yada evhanimi/beyi olabilir. (bu cocuk sahibi olmayi dusunen ciftler icin bebeklerini Amerika’da dunyaya getirip otomatikman Amerikan vatandasi yapmak icin en kolay yoldur)
  • Calisma vizesi “H1” : Mesleginizde belirli bir seviyeye geldiniz, yada cok ozel bir meslek erbabisiniz. Amerikada ki isveren sirket is bulma kurumuna ilanini verdi uzerinden uzunca bir sure gecti, aranan kisi Amerika’da yasayanlar arasindan bulunamadi.Oyleyse is veren sizin getirilmenizin tek yol oldugunu devlete kanitlamis ve bu vize turu size uygun hale gelmis olur. Vize 2-4-6-vb. yillar uzatilabilir, esiniz,cocuklariniz tum aile bireylerini kapsar. Sponsorunuz direk calistiginiz sirket olur ve is degistiremezsiniz.
  • Ogrenci vizeleri : Amerika’da universite, yuksek lisans, dil okulu gibi secenekleri dusunuyorsaniz bu vize turu size gore. Maddi olarak en zorlu olan vize turude bu ayni zamanda.. Amerika’da gitmek istediginiz ogretim kurulusu ile direk baglantiya gecip gerekli ucretleri odedikten sonra size sponsor olmalarini saglayabilirsiziniz. Vize mulakati sirasinda Amerika’da bulunacaginiz sure zarfi boyunca hayatta kalmaniza yetecek kadar maddi gucunuz oldugunu banka hesabinizda bulunan para miktari ile kanitlamaniz gerekmektedir. Bu maddi guc gideceginiz eyalete gore degisip, Amerikan hukumeti tarafindan belirlenir.. Dolayisiyla ben 100 dolarla da gecinirim diyemezsiniz.Onlarin uygun gordugu miktarda paraya sahip olmak gerekir. Bazi ogrenci vizeleri part-time calisma iznini de otomatik olarak kapsar.Yine de calisip kazanabileceginiz para vize gorusmesi esnasinda yok sayilir.
  • Green Card : Pek cok ulkede oldugu gibi direk vatandaslik, gocmenlik vb basvurulari Amerika’da yoktur..Onun yerine her yil yapilan Green Card cekilsine katilmak gibi bir sansiniz var. Bu basvurular her yilin Ekim-Kasim aylarinda resmi devlet sitesinden ucretsiz olarak yapilir, basvuru maks.3 dakika surer, en az lise mezunu olmaniz yeterlidir. Cekilis sonuclari sonraki yilin Mayis ayinda aciklanir.Cekilis tamamen sansa kalmistir.. Kulaga anormal gelsede, Amerika’nin ne kadar buyuk ve ne kadar cok is gucune ihtiyaci oldugu dusunulunce mantiklidir.. Cekilise belirlenen ulkelerden sinirsiz kisinin katilmasi mumkundur, Turkiye’de onlardan biridir.. Cekilis sonunda her yil ortalama 50.000 kisi green card kazanip, Amerika’ya yerlesme hakkina sahip olur. Bu yontem soz konusu oldugunda dikkat edilecek tek ve en onemli sey dolandirici sirketlerdir. Basvuru tamamen ucretsizdir..Green card basvurusu icin sizden para talep eden her sirket dolandiricidir. ( Green card almanin bir diger yoluda Amerika da sermaye yada gayrimenkul sahibi olmaktir. Amerikan hukumeti tarafindan belirlenen maddi tutarlarda is sahibi & mal sahibi olmakta size bu kapiyi acar..)
  • Kacak yollar : Sadece gitmekse soz konusu olan oyleyse en kolay yol budur yine de hapse atilma riskini almak gerekir.. Soyle ki ; Turist vizesi alir gidersiniz , kalir donmezsiniz.. Orada bulundugunuz sure zarfinda yuz kizartici bir suc islemeyip, vergi vermeden kacak isler bulup calisirsiniz..Resmi hic bir islem yapamaz, kendi adiniza ev tutamaz, araba alamaz, banka hesabi actiramaz ve bir gun yakalanicam korkusu ile yasarsiniz.. Bu sekilde cok uzun yillardir yasayanlar oldugu gibi ilk aydan yakalananlar da vardir.. Turist vizesi haricinde yukarida sirali vizelerin sure bitimlerinde de benzer yolla kalinabilir.

2.Yerlesme planlari.. 

Size uygun vize turunu sectikten, tum resmi asamalari gectikten ve Amerika’ya giris yaptiktan sonra ilk 6 ayinizin nasil gectigini bile anlayamazsiniz.Hele ki uzun sureli ilk cikisinizsa yurt disina.. Sisteme ve kulture ayak uydurup Ingilizce seviyenizi gelistirene kadar bir bakmissiniz 6 ay gecmis bile..6 aydir lanet ettiginiz ulkeye birden alismaya hatta sevmeye baslamissiniz.. Kalmayi planladiginiz sureyi uzatmaya veya temelli yerlesmeye karar vermissiniz.. Buyrun detaylar ;

  • Vize uzatmak : Mevcut vizenizin turune gore bazi vizelerin avantaji olan vize suresini uzatma yoluna gidebilirsiniz.. Ogrenci vizeleri, H1 vizeleri uzatmasi en kolay olanlaridir. J1 uzun donem vizeyi uzatmak icin oncelikle 2 yil kuralini kaldirtmis olmak gerekir, sonrasinda is vereninizin talebi dogrultusunda 6 ay daha uzatma sansiniz vardir.
  • Evlenmek : Diyelim ki hayatinizin askini buldugunuz kendisi Amerikan vatandasi yada Green Card sahibi. Dolayisiyla evlenirseniz esiniz olmasi sifati ile size sponsor olabilir.. Bu islemin evrak isleri ortalama 3 ay surer, bu sure zarfinda resmi olarak calisamazsiniz. Esinizin green card sahibi yada vatandas olmasi durumu degistirmez, size direk vatandaslik verilmez ama green card verilir..Vatandaslarin sahip oldugu tum haklardan sahip olursunuz sadece Amerikan Pasaportu alamazsiniz.. Esinizin vatandas olmasi halinde sizinde vatandasliga basvurabileceginiz sure kisalir, bosanmaniz halinde green cardiniz gecersiz olmaz ama vatandasliga basvurma sureniz tekrar uzar. Bu evliligin gercek bir evlilik oldugunun devlete kanitlanmasi gerekir..Ne kadar suredir birlikte oldugunuz, birlikte paylastiginiz banka hesabi olmasi, birlikteliginiz suresince cekilen fotograflariniz hatta birbirinizi ne kadar tanidiginiz onemlidir..Yapacaginiz mulakat sirasinda hic ummadik sorularla karsilasabilirsiniz.. (Ahmet eve geldiginde ilk is olarak ne yapar vb.) Sonrasinda da belirli araliklarla evinizi ve iliskinizi denetlemeye gelebilirler.. Bu denetleme sirasinda taraflardan birinin o evde yasamadiginin anlasmasi ciddi sonuclar dogurabilir.
  • Paravan sirketler : Bazi paravan sirketler bunyelerinde calismadiginiz halde size sponsor olup H1 vizesine gecis yapmanizi saglayabilirler. Cokta resmi olmayan bu yontem tamamiyle kacak yasamaktan daha mantikli olup ciddi masrafli olabilir. Biraz gizli kapakli donen bir is oldugundan hali hazirda Amerika’dayken arayis icerisine girmek mumkundur.
  • Donemeyeceginizi kanitlamak : Bu yontem biraz cetrefilli oldugu halde sizi direk green card sahibi yapabilir. Soyle ki : Herhangi bir sebepten Turkiye’ye donmenizin sizin acinizdan ciddi sorunlar dogurabilecegini Amerikan hukumetine kanitlamaniz gerekmekte.. Dusunce suclulugu, gay olmak, hayati tehlikenizin olmasi vb.. Bu islem bir avukat tutup yapilabilecegi gibi, kacak olusunuz anlasildiginda cikarilacaginiz mahkeme sirasinda da savunma seklinde yapilabilir. Yasanmis ve basariyla sonuclanmis cok ornegi oldugu gibi akside coktur..

Iki yil Kurali : Sira geldi yazi sirasinda bir kac yerde gecen “2 yil kurali”ni biraz detaylandirmaya.. J1 Internship vizesi ile giden herkesi bu kural bekliyor olacak. Daha oncede dile getirdigim gibi bu kuralin anlami 12+1 ayiniz Amerika’da doldugunda Turkiye’ye geri donmeniz ve en az iki yil Amerik’ya turist olarak bile giris yapamamaniz..Bu kuralin varliginin nedeni aslinda Turkiye hukumeti. Beyin gocunu ve universiteden kalan kredi borclarinizin sahipsiz kalmasini onlemek amaciyla koyulmus bir kural. Amerika’dayken ozelliklede avukat yardimi alarak ort. iki bin dolar bir ucret karsiliginda bu kurali kaldirmak mumkun.. Kaldirmak icin basitce Amerikan hukumetine Turkiye’ye yonelik herhangi bir borcunuz vb. olmadigini kanitlamak gerekiyor. Bunun kanitlanmasi hukumetler arasi karsilikli yazismayla oluyor, isin icine kredi yurtlar kurumu vb. de dahil oluyor..O nedenle basvuru ve sonuclanmasi en az 3 ay suruyor.Sayet boyle bir amaciniz varsa Amerika’ya gider gitmez islemleri baslatmakta fayda var. Zira yine daha once belirttigim gibi bu kurali kaldirmadan, evlenseniz dahi vizenizi uzatamazsiniz.

Sonuc :

Kendi deneyimlerimden yola cikarak kafanizi kurcalayan sorularla ilgili sizi aydinlatmaya calistim.. Okumus oldugunuz uzere Amerika’ya gitmeyi dusunenler icin pek cok yol bulunmakta. Bir sonra ki yazim da Amerika’da sizi nelerin bekledigini anlatmaya calisiyor olacagim..

Yasal olmayan yollarin ciddi sonuclar dogurabilecegini aklinizdan cikarmayin!

Iyi sanslar..

Reklamlar

Chef Expat

Chef

Amerika’ya nasil gidilir ?” için bir yorum

Yorumunuz önemli..